

Enap H
C09B A02 - Antihipertensiv
(KRKA, Slovenia)
Componenţa: Enalaprilum 10 mg, Hydrochlorothiazidum 25 mg
Prezentare: Comprimate N 20.
Particularităţi farmacologice
Enalaprilul în organism se transformă în enelaprilat, care inhibă timp îndelungat enzima de conversie a angiotensinei I în angiotensină II şi reduce increţia aldosteronului. Concentraţia plasmatică a potasiului creşte puţin. Scade tensiunea arterială, inclusiv la bolnavii cu hiporeninemie. Hidroclorotiazidul are acţiune diuretică şi antihipertensivă, măreşte eliminarea reninei. Combinaţia enalaprilului şi hidroclorotiazidului are acţiune antihipertensivă mai puternică decât fiecare substanţă în aparte, reduce pierderile de potasiu provocate de hidroclorotiazid, nu modifică capacităţile fizice şi psihice ale pacientului.
Indicaţii
Hipertensiunea arterială primară şi secundară de orice formă, dacă necesită tratament combinat.
Utilizare terapeutică
Câte 1-2 comprimate pe zi, în dependenţă de reacţia bolnavului. În debutul tratamentului se administrează fiecare componentă în aparte cu scopul de a le aprecia dozele. Pentru majoritatea pacienţilor doza de 50 mg hidroclorotiazid pe zi este suficientă şi lor nu li se recomandă 2 comprimate de Enap H pe zi. Dacă bolnavul primea diuretice până la Enap H, ele trebuie sistate sau dozele lor reduse cu 3 zile înainte de începutul tratamentului cu Enap H pentru a evita scăderea brutală a tensiunii arteriale. Durata tratamentului nu este limitată în timp.
Supradozare
Hipotensiune arterială severă.
Efecte adverse
Reacţii digestive, ameţeli, cefalee, contracţii musculare, tuse, erupţii cutanate. În idiosincrazie poate apărea edem angioneurotic. Dacă creşte concentraţia ureei în sânge tratamentul trebuie sistat până la stabilizarea stării şi apoi prelungit sub control de laborator).
Contraindicaţii
Hipersensibilitatea la unul din componente, edemul angioneurotic în antecedente, insuficienţa renală severă (clearance-ul creatininei sub 0,5 ml/sec sau creatinina plasmatică peste 265 mcmol/l (3 mg/100 ml), afecţiunile hepatice severe, sarcina, îndeosebi trimestrele II şi III), lactaţia.
Interacţiuni
Efectul preparatului este crescut de alte antihipertensive, antidepresive triciclice, litiu, fenotiazine şi alcool. Diureticele care economisesc potasiul (spironolacton, amilorid, triamteren) cresc riscul hiperkalemiei. Analgezicele şi antireumaticele nesteroidiene, consumul exagerat de sare de bucătărie reduc efectul preparatului. Tratamentul concomitent cu citostatice, imunodepresive şi corticosteroizi de uz sistemic pot conduce la leucopenie.
Precauţii
Înainte de începutul tratamentului se recomandă controlul funcţiei renale. Se impune prudenţă în tratamentul concomitent cu glicozizi cardiaci.
Termen de valabilitate: 2 ani
Condiţii de păstrare: Lista B. Temperatura sub 250 C, ferit de lumină şi umiditate
Statutul legal: Cu prescripţie medicală