Alte boli şi stări de discomfort

Fersinol-Z caps N30
  • Fersinol-Z caps N30

Fersinol-Z caps N30

126,95 MDL
cu TVA

Fersinol-Z caps N30

Quantity

NU ESTE IN STOC 😢😢

Compoziţia preparatului
1 capsulă conţine:
Substanţe active:
Sulfat de fier liofilizat 150 mg
Acid folic (vitamina B9) 0,5 mg
Acid ascorbic (vitamina C) 50 mg
Mononitrat de tiamină (vitamina B1) 2 mg
Riboflavină (vitamina B2) 2 mg
Clorhidrat de piridoxină (vitamina B6)    1 mg
Nicotinamidă (vitamina PP) 10 mg
Zinc 25 mg
Sub formă de sulfat 110 mg
Substanţe auxiliare: amidon de porumb, talc purificat, zaharoză, sulfat de calciu dihidrat, dioxid de titan, etilceluloză, povidon, monostearat de glicerină, ceară de albine, oxid de fier roşu (E172), gelatină.

Proprietăţile farmacologice
Fersinol-Z este un preparat antianemic combinat, predestinat pentru tratamentul stărilor fierodeficitare.
Sulfatul de fier (II) din componenta  preparatului restituie deficitul de fier în organism, manifestând acţiune hematopoietică. Asigură sinteza metaboliţilor cu conţinut de fier. Prezenţa în granulele microdializate în complex cu fierul a vitaminei C şi vitaminelor din grupul B ameliorează absorbţia şi asimilarea fierului nehemic (ionizat), preîntâmpină acţiunea lui prooxidantă, contribuie la asimilarea mai bună a proteinelor.
Acidul ascorbic (vitamina C) reglează coagularea sanguină, procesele de oxido-reducere şi nivelul lipidelor în sânge; participă în metabolismul acidului folic, de asemenea stimulează procesele de hematopoeză, sistemul imun, crescând funcţiile de protecţie ale organismului.
Acidul folic (vitamina B9) este necesar pentru maturarea normală a megaloblaştilor şi formarea normoblaştilor. În organism se restabileşte până la acidul tetrahidrofolic, coenzimă care participă în diferite procese metabolice. Stimulează eritropoieza, participă în sinteza aminoacizilor (inclusiv a metioninei, serinei), acizilor nucleici, purinelor şi pirimidinelor, în metabolismul colinei.
Mononitratul de tiamină (vitamina B1) în calitate de coenzimă participă în metabolismul glucidic, funcţionarea sistemului nervos.
Riboflavina (vitamina B2) este un catalizator al respiraţiei celulare şi percepţiei vizuale, are un rol important în formarea ADN-ului, contribuie la procesele de regenerare a ţesuturilor (inclusiv a celulele pielii).
Clorhidratul de piridoxină (vitamina B6) în calitate de coenzimă participă în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, de asemenea în procesele de sinteză a neuromediatorilor.
Nicotinamida (vitamina PP) participă în procesele respiraţiei tisulare, metabolismului lipidic şi glucidic.
Zincul sub formă de sulfat de zinc contribuie la îmbunătăţirea asimilării vitaminelor grupei B, este important pentru dezvoltarea normală a ţesutului osos, participă în sinteza unor hormoni. Rolul biologic al zincului de asemenea este determinat de necesitatea lui în asigurarea normalizării proceselor de hematopoeză, cicatrizarea plăgilor, mecanismele moleculare de acţiune a căruia sunt determinate de participarea zincului în sinteza şi funcţionarea multor enzime.

Indicaţii terapeutice

- Tratamentul şi profilaxia anemiei fierodeficitare;
- deficit de fier asimptomatic;
- anemii, de diversă geneză (intervenţii chirurgicale, iradiere ionizantă, hemodializă îndelungată etc.);
- perioada de sarcină şi alăptare;
- efort fizic intens;
- hipo- şi avitaminoze.

Doze şi mod de administrare
Comprimatele se administrează intern, în timpul sau după mese.
Bolnavilor cu anemie fierodeficitară se administrează câte 1-2 capsule de 2 ori pe zi, în medie timp de 3 luni (în dependenţă de severitatea anemiei).
În deficitul de fier asimptomatic se administrează câte 1-2 capsule o dată pe zi timp de 3-4 săptămâni.
În perioada de sarcină, începând cu săptămâna a 14-a de sarcină, se administrează câte 2 săptămâni cu interval de o săptămână, inclusiv până la naştere, câte 1 capsulă o dată  pe zi.
În perioada de alăptare se administrează câte 1 capsulă pe zi. Durata tratamentului este determinată în mod individual sub controlul concentraţiei plasmatice a fierului. În simptome clinice semnificative a deficitului de fier durata tratamentului constituie 3-6 luni. La normalizarea indicelui hemoglobinei tratamentul se va prelungi încă circa 2 luni, inclusiv până la saturaţia depoului de fier în organism.
Înainte de avort medical: câte 1-2 capsule o dată pe zi timp de 10 zile.
Înainte de intervenţii chirurgicale planificate: câte 1-2 capsule o dată pe zi timp de 2-3 săptămâni.
În perioada menstruaţiei: câte o capsulă 2 zile până la începutul menstruaţiei, pe parcursul menstruaţiei şi 2 zile după finisarea ei. Durata totală de administrare a preparatului, inclusiv zilele menstruaţiei, nu va depăşi 10 zile.
Persoanelor cu efort fizic intens, de asemenea în hipo- şi avitaminoze se recomandă de administrat preparatul câte 1-2 capsule pe zi. Cura de profilaxie şi tratament constituie 10 zile.

Reacţii adverse
Din partea sistemului digestiv: constipaţii sau diaree, greaţă, gastralgii.
Din partea sistemului nervos central: tulburări de somn, excitabilitate, depresie.
Reacţii alergice: rar – eczemă, urticarie.

Contraindicaţii

-hipersensibilitate la componentele preparatului;
-anemii, care nu sunt determinate de deficitul de fier (aplastică, hemolitică, sideroacrestică, saturniană, megaloblastică, cauzată de deficit al vitaminei B12 sau acid folic);
-hemosideroză, hemocromatoză;
-insuficienţă hepatică.

Supradozaj
Simptome: epigastralgii, greaţă, vomă, diaree, somnolenţă, paliditatea tegumentelor.
Tratament: la necesitate se va adresa la medic sau pacientul se va spitaliza.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare
Pentru evitarea diminuării absorbţiei fierului nu se recomandă de a administra capsulele cu ceai negru, cafea, lapte.
Culoarea întunecată a maselor fecale este determinată de eliminarea fierului neabsorbit şi nu este clinic relevantă.
Efecte asupra capacităţii  de conducere a  autovehiculelor sau manevrarea utilajelor
Preparatul nu influenţează starea psihomotorie a pacientului, nu afectează capacitatea de conducere a autovehiculelor sau manevrarea utilajelor.

Interacţiuni cu alte medicamente

Acizii organici, sărurile de calciu, fosfaţii, fitina, colestiramina, de asemenea preparatele antiacide cu aluminiu, magneziu, calciu afectează absorbţia fierului ca rezultat al formării complexelor insolubile.
Preparatele, care conţin enzime ale pancreasului, pot reduce absorbţia fierului.
La administrarea concomitentă a fenobarbitalului, carbamazepinei, valproatului, sulfasalazinei, contraceptivelor hormonale, antagoniştilor acidului folic, trimetoprimului, pirimetaminei şi triamterenului se reduce asimilarea acidului folic.
La administrarea concomitentă cu antibioticele din grupa tetraciclinei, de asemenea cu penicilamina se formează complexe, care scad absorbţia fierului şi reduc activitatea antimicrobiană a antibioticelor.

Prezentare, ambalaj
Câte 6 capsule în blister.
Câte 5 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

Păstrare
 
A se păstra la temperatura sub 25ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si: